Miten selvität vesialueen omistajan?


Avaa internetissä Kansalaisen karttapaikka (https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/). Klikkaa sivun vasemmasta reunasta Haku -kuvaketta ja syötä siihen hakemasi vesistön nimi. Jos vesistö ei löydy tällä tavalla, suurenna karttaa ja etsi vierittämällä hakemasi vesistö.
Kun olet löytänyt vesistön, klikkaa sivun vasemmasta valikosta Karttatasot -kuvaketta Haku -kuvakkeen yläpuolella. Klikkaa sekä Kiinteistötunnukset että Kiinteistörajat -kuvakkeita. Nyt näytöllä olevalle kartalle ilmestyvät kiinteistötunnukset ja punaiset kiinteistörajat. Mikäli eivät ilmesty, niin suurenna kartan mittakaavaa.


Veden päälle on ilmestynyt pitkä väliviivoin toisistaan erotettu numerosarja. Tämä numerosarja on kyseisen vesialueen omistajan kiinteistörekisteritunnus. Jos vesialueella ei ole yhtään punaista kiinteistörajaa, niin silloin numerosarja on yhteisten vesialueiden omistajan eli osakaskunnan (entinen kalastuskunta) kiinteistörekisteritunnus. On myös mahdollista, että vesialuetta halkoo punainen kiinteistöraja ja rajan molemmin puolin on eri kiinteistörekisteritunnukset. Tällöin samaa vesistöä voi hallinnoida kaksi eri osakaskuntaa. Mikäli vesialue on pilkottu punaisilla kiinteistörajoilla, jotka ovat jatkeita rannassa oleville kiinteistöille, niin silloin kyseessä ovat rantatonttien omistajien yksityiset vesialueet.


On myös mahdollista, että sinulla on jo tiedossa yhteisten vesialueiden omistajan kiinteistörekisterinumero, joka löytyi kiinteistörekisteriotteesta kohdasta osuus yhteisiin vesialueisiin, mutta nimi ja yhteystiedot puuttuvat.

Nimi ja yhteystiedot voivat löytyä googlettamalla kiinteistörekisterinumero. Toinen vaihtoehto on arvailla kyseisen osakaskunnan olevan nimetty paikallisen taajaman mukaisesti. Kolmas keino on selvittää, minkä Kalatalouden Keskusliiton (www.ahven.net) kalatalouskeskuksen alueella kyseinen vesistö sijaitsee ja soittaa kyseiseen kalatalouskeskukseen. Neljäs vaihtoehto on kysyä paikallisilta asukkailta, tai kunnan virkamiehiltä osakaskunnan nimeä.